You are currently viewing Què té d’estrany i especial la superlluna de dimecres

Què té d’estrany i especial la superlluna de dimecres

El diari digital la Vanguardia ha publicat aquesta notícia on parla d’una coincidència astronòmica poc habitual, una superlluna, una lluna blava i un eclipsi lunar total.

“Si ets aficionat a l’astronomia, estàs de sort. Aquesta setmana podràs gaudir d’una “tripleta celestial”, la primera en els últims 150 anys. Es tracta d’un poc habitual espectacle astronòmic que combina una lluna blava, una superlluna i un eclipsi solar. Succeirà el proper 31 de gener i serà visible des de l’Amèrica del Nord, part d’Àsia i d’Oceania.El satèl·lit de la Terra estarà en fase plena, la segona d’aquest mes, el que rep el nom de ‘lluna blava’, que res té a veure amb el color de l’astre. Coincideix, a més, amb que es troba en el seu perigeu, això és el punt de la seva òrbita més proper a la Terra, el que implica que apareixerà a la vista al voltant d’un 6 o 7% més gran i prop d’un 30% més brillant del que és habitual. És complicat poder-se adonar a primera vista d’aquest canvi, però val la pena contemplar al nostre satèl·lit i pensar que en aquell moment ‘només’ està a 360.000 km de nosaltres.

A més d’aquestes dues coincidències succeirà que la Lluna passarà a través de l’ombra de la Terra, es tenyirà de vermell -per això és anomenada ‘lluna de sangre’- i provocarà un eclipsi lunar total. Unint els tres esdeveniments en un, el fenomen ha estat anomenat com la ‘superlluna blava de sang’.
Aquest bell i rar espectacle es podrà veure des de Nord Amèrica sobretot des de la costa oest, d’Alaska a Hawaii. També des d’Orient Mitjà, Austràlia, Nova Zelanda, l’est d’Àsia.”